Tarieven worden gebruikt om sessies en Charge Detail Records (CDR's) van prijzen te voorzien. Als u het "Tarieven"-gedeelte in het menu uitklapt, ziet u verschillende opties die we nu één voor één zullen toelichten.

Standaard: Hier kunt u uw standaardtarief instellen, dat wordt toegepast wanneer er geen ander tarief wordt geselecteerd bij het starten van een laadsessie. U kunt hier zowel een starttarief (een vast bedrag dat in rekening wordt gebracht bij het starten van een sessie) als een tarief per kilowattuur (kWh) invoeren

Verkoop: hier kunt u standaardtarieven invullen die u kunt configureren op laadpaalniveau in het ''laadpaaldetailscherm''. Druk op "Toevoegen" om een nieuw tarief toe te voegen.

1. Aan de linkerkant kunt u basisinformatie invoeren zoals de naam van het tarief (zoals deze in het laadpaaldetailscherm wordt weergegeven), een externe referentie voor uw eigen administratie en de valuta die u wilt hanteren.
  2. Hier kunt u het starttarief en kWh tarief invullen.

Grace period: Zowel de Charging time als Parking time maken gebruik van een Grace period. Dit is een periode van coulance voordat het ingestelde tarief ingaat. U definieert een bedrag per tijdsblok wat aan het begin van het tijdsblok ingaat. Bijvoorbeeld: Als u 1 euro per 15 minuten rekent, dan komt er zodra de 15 minuten voor bij een euro bij. (betekent op dat op 16 minuten er 2 euro betaalt moet worden).

3. Charging time is een tarief dat ingaat zodra er een laadsessie is gestart en dat loopt totdat de laadpaal doorgeeft dat er niet langer wordt geladen. EVesto is hier afhankelijk van de data die de laadpaal naar ons stuurt, in dit geval meten wij het stopmoment aan de hand van de volgens OCPP vastgelegde "MetervalueSampleInterval". Dit is het interval tussen laadupdates wat ingesteld staat op de laadpaal. Dit is standaard vaak 600 of 900 seconde. Dit interval kan aangepast worden in de configuratie van de laadpaal in het "laadpaaldetailscherm". Dit betekent in de praktijk dat de eerste keer dat er in een interval 0 kWh is geladen, dat de Charging time voorbij is.
    Charging Time wordt veel in Frankrijk gebruikt waar het wettelijk vaak lastig is om een kWh tarief te rekenen.
  4. Parking Time (ook wel kleefboete) is bedoeld voor EV-rijders die een (snel)lader bezet houden terwijl hun auto niet meer aan het laden is. Dit tarief gaat in zodra de "MetervalueSampleInterval" (zoals hierboven beschreven) 0 aangeeft en er dus een interval niet meer is geladen.
    Parking restrictions: De tijden die u hier invult bepalen de tijden wanneer betaald parkeren actief is. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om mensen 's nachts of in het weekend geen parkeerkosten te laten betalen

Zodra u uw verkooptariefinstellingen opslaat komt uw tarief in de lijst met verkooptarieven te staan. Wanneer u dan het tarief selecteert, is uw OCPI-ID automatisch ingevuld. Dit betekent dat uw tarief gedeeld wordt met al uw OCPI-verbindingen met deze code. Indien u een roamingverbinding heeft met Hubject, dient u uw 'Hubject Identifier' in te vullen, deze kunt u in uw eigen Hubject-omgeving vinden.

Privé: In dit scherm kunt u eerder gemaakte privé tarieven terugvinden en nieuwe privétarieven toevoegen.

Privétarieven zijn bedoeld voor specifieke prijsafspraken met een Mobility Service Provider (MSP). Als dit geconfigureerd is, krijgen gebruikers van specifieke laadpassen korting of een vast tarief.

U vult hier het Provider-ID in van de MSP. U kunt Provider ID's van MSP's vinden in onze portal onder 'Mobility Providers'.

Nadat u de basisinformatie hebt toegevoegd, gaat u opnieuw naar Privé tarieven en het zal in de lijst verschijnen. Selecteer het tarief en vul de gewenste prijzen in. Let op: AC- en DC-laders dienen apart te worden geconfigureerd per MSP.

Door "Is maximum kWh price" aan te vinken zorgt u dat altijd de laagste prijs gebruikt wordt, ofwel het privétarief of het ladertarief als dat goedkoper is in dat geval.

Tariefdistributie & Reimbursement: om een verdeling te maken in uw CDR's kunt u gebruik maken van tariefdistributie of reimbursement. Dit is bedoeld om finaciële administratie te automatiseren en vergemakkelijken. Zie hier voor meer informatie over tariefdistributie en hier voor Reimbursement.