Om commando's naar een lader te sturen, selecteert u een lader uit de lijst met beschikbare laders door op de gewenste lader te klikken. Gebruik indien nodig de zoekfunctie om de juiste lader te vinden.

De meest gebruikte commando's bevinden zich onder Commands. Commando's die niet zichtbaar zijn in de Portal kunnen alsnog worden gebruikt door middel van onze API.

Hieronder een korte toelichting per commando:

• Reset

Met een "Soft" Reset wordt de eventueel lopende transaction correct afgesloten en wordt de applicatie software van de lader opnieuw gestart. Een "Hard" Reset is ingrijpender en is meestal een laatste redmiddel om een lader die incorrect functioneert opnieuw op te starten.

• TriggerMessage

Met een TriggerMessage commando kan een lader verzocht worden om reeds verzonden berichten opnieuw te verzenden. Dit betreft de BootNotification, DiagnosticsStatusNotification, FirmwareStatusNotification, Heartbeat, MeterValues en de StatusNotification. Deze functionaliteit kan gebruikt worden om berichten die niet verwerkt zijn alsnog aan te bieden aan het Longship platform.

• UnlockConnector

Met het UnlockConnector commando kan een EV-rijder geholpen worden om een kabel te ontgrendelen in geval van een storing. De operator kan de EV-rijder op afstand helpen met behulp van dit commando.

• ChangeAvailability

Dit commando kan gebruikt worden om de status van een connector of lader (indien als id connector 0 wordt meegegeven) op niet-beschikbaar te zetten. Dit commando kan bijvoorbeeld gebruikt worden als er onderhoud gaat plaatsvinden en de lader dus vrij moet blijven.

• RemoteStart

Met het RemoteStart commando kan de lader "op afstand" geïnstrueerd worden om een laadsessie te starten. Hierbij dient het IdTag van een geldig token te worden meegegeven. Dit commando wordt ook vaak geïmplementeerd door apps die ook een laadsessie op afstand willen kunnen starten (zonder een fysiek token of pasje).

• RemoteStop

Met een RemoteStop kan de lader op afstand geïnstrueerd worden om de lopende transactie te stoppen. Hierbij dient het transactieId van de lopende transactie als parameter te worden meegegeven. Dit is om te voorkomen dat iemand anders dan de EV rijder het laden stopt. Net als RemoteStart wordt dit commando veelal in apps aangeboden. Ook kan de operator de EV rijder op afstand helpen met dit commando om een lopende transactie te stoppen indien de lader een storing heeft of niet reageert.

• Configuration

Het configuratie commando is een commando voor de gevorderde gebruiker. Met dit commando kunnen technische instellingen in de lader worden aangepast.

• GetDiagnostics

Net als het Configuration commando is dit een commando voor de gevorderde gebruiker. Hiermee kan de lader verzocht worden om diagnostische, zeer technische gegevens te uploaden naar een gedefinieerde locatie (meestal een FTP locatie).

• Update Firmware

Ook dit is een een commando voor de gevorderde gebruiker. Met dit commando kan de bestaande software op een lader vervangen worden. De lader wordt hiervoor geïnstrueerd om dit op een bepaald tijdstip uit te voeren, bijvoorbeeld op een rustig moment.